Astăzi la Sibiu ne pregatim de freezing rain

Astazi scapam de ninsori dar ne-am putea trezi cu un pericol si mai mare: freezing rain sau ploaia inghetata, care are puterea sa transforme drumurile in patinoare.

Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu. Si pe care vehiculele nu mai tin drumul drept. O asemenea ploaie cazuta in Romania in urma cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morti.

Sleaurile formate pe stradute sau valurile de zapada de pe asfalt sunt nimic in comparatie cu straturile de gheata ce s-ar putea depune peste tot de maine.

Cum se formeaza aceasta ploaie?

O masa de aer cald, mediteranean, va intra in tara noastra. Ca urmare, in straturile mai inalte ale atmosferei temperaturile vor creste. In momentul in care precipitatiile cazute din nori sub forma solida vor trece prin acest strat incalzit, vor lua forma lichida.

Iar in apropierea solului, acolo unde temperaturile raman sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu in gheata.

Un astfel de fenomen, de aceasta amploare, este primul inregistrat in ultimii 6 ani in Romania. In schimb, in 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.

Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu 4 ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.

Meteorologii sunt pregatiti sa emita cod portocaliu pe anumite zone daca fenomenul asteptat va fi de amploare. Este binestiut ca ploaia inghetata poate bloca instantaneu traficul pe sosele, poate rupe arbori, stalpi si mai ales cabluri de electricitate. In plus, aceasta ploaie inghetata este foarte periculoasa pentru aviatie.

Cosmarul ar trebui sa se incheie duminica seara, cand in tara noastra va intra un nou val de aer rece. Precipitatiile se vor transforma din nou in ninsoare. Si va urma o saptamina de iarna veritabila.

frfs.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.