Campanie educativă de prevenţie a diabetului zaharat de tip 2

Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, celebrată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie lansează o amplă campanie educativă de prevenţie a diabetului zaharat de tip 2. Prin intermediul acestei campanii derulate în peste 70 de instituţii de învăţământ din România, compania urmăreşte să încurajeze adoptarea în rândul copiilor şi al adolescenţilor a unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie corectă şi pe practicarea regulată de activităţi fizice.

 

Amploarea campaniei este subliniată pe de o parte de numărul copiilor şi tinerilor la care vor ajunge mesajele educative, care depăşeşte cifra de 16.000. Pe de altă parte, datorită obiectivului educativ pe termen lung, comunitatea de susţinători şi voluntari care s-a alăturat campaniei numără aproximativ 400 de persoane, din care fac parte medici diabetologi, medici rezidenţi, asistente şi studenţi la facultăţile de medicină.

 

Campania se va desfăşura în ziua de 14 noiembrie (miercuri), în 10 oraşe ale ţării: Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara. În fiecare oraş, voluntarii implicaţi vor distribui în şcolile şi liceele vizate „Tablete de sănătate”, flyere educative, cu sfaturi practice, într-un limbaj accesibil, despre ce reprezintă diabetul zaharat de tip 2 şi cum se poate preveni acesta.

 

„În practica de zi cu zi, maximum 45% dintre pacienţii cu diabet respectă recomandările medicale în ceea ce priveşte stilul de viaţă necesar pentru un management eficient. Cauza principală este obişnuinţa. Românii s-au obişnuit să aibă un stil de viaţă dezechilibrat – au renunţat să mai facă mişcare regulat preferând televizorul, au acceptat alimentaţia de tip fast-food în locul celei sănătoase. Toate acestea au condus astăzi la o creştere a numărului de bolnavi cronici, şi nu numai în diabetul zaharat. Pentru a evita perpetuarea acestui tip de comportament este nevoie să mergem cu educaţia pentru un stil de viaţă sănătos şi activ către copii şi adolescenţi. Învăţându-i ce trebuie să facă pentru a-şi menţine sănătatea vom preveni nişte obişnuinţe comportamentale greu de combătut”, a declarat Dr. Gheorghe Ghişe, şeful Compartimentului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu şi susţinător al campaniei.

 

„Un copil sau adolescent educat astăzi v
a deveni un adult mai bine pregătit pentru a lua deciziile corecte pentru menţinerea propriei sănătăţi. Plecând de la această realitate, anul acesta am decis să ne concentrăm campania dedicată Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului pe educaţia în şcoli şi licee. Încercăm astfel să ajungem cu mesaje educative de impact la cât mai mulţi copii şi tineri, pentru a-i determina să conştientizeze importanţa stilului lor de viaţă în menţinerea pe termen lung a sănătăţii. În plus, avem alături cadre medicale şi studenţi ai facultăţilor de medicină cu pregătirea necesară pentru a ne susţine mesajele şi pentru a răspunde tinerilor la întrebări. Pe această cale le mulţumim pentru tot sprijinul acordat în această mişcare educativă de combatere a diabetului zaharat”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi România.

 

Aproximativ 19.000 de persoane suferă de diabet zaharat în Sibiu, dintre care 29 sunt copii. La fiecare pacient cu diabet de tip 1 există 6 persoane cu diabet de tip 2. Medicii specialişti estimează că în următorii 5 ani numărul sibienilor cu diabet zaharat va atinge pragul de 22.000.

 

În Sibiu, campania Sanofi va fi susţinută de 25 de voluntari, studenţi ai Facultăţii de Medicină Victor Papilan Sibiu. Aceştia vor distribui flyerele educative către 2.300 de elevi, din următoarele 3 instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” şi Colegiul Naţional „Octavian Goga”.

 

Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, la nivel global, la fiecare 5 secunde o persoană este diagnosticată cu diabet şi la fiecare 10 secunde o alta moare din cauza acestei afecţiuni. Estimările specialiştilor arată că până în 2030, 522 milioane de persoane vor suferi de diabet, comparativ cu cele 366 de milioane înregistrate în 2011. Anul trecut, s-au înregistrat 4,6 milioane de decese cauzate de diabetul zaharat la nivel mondial.

 

„An de an ne străduim să aducem prevenţia diabetului zaharat pe lista de priorităţi a publicului larg şi suntem foarte perseverenţi. Este un angajament pe care ni l-am asumat nu doar în România, ci la nivel global. Suntem un partener activ şi responsabil de 90 de ani în acest domeniu, dezvoltând o abordare de tip 360 de grade în combaterea diabetului zaharat şi a complicaţiilor acestuia, prin combinarea proiectelor educative cu terapiile inovatoare, dispozitivele premiate şi serviciile personalizate”, a concluzionat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija.

frfs.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.