USL adoptă modelul american şi francez. Candidaţii vor fi desemnaţi în urma alegerilor interne

Uniunea Social-Liberală (USL), forţă a opoziţiei cu mari şanse de a câştiga alegerile din acest an, ar urma să-şi desemneze candidaţii la locale şi parlamentare în urma unui proces de validare publică, ceea ce presupune alegeri interne preliminare deschise tuturor cetăţenilor.

Anunţul a fost făcut astăzi de liderul PSD, Victor Ponta în numele partidului său unde, spune el, procesul de validare publică a fost deja acceptat şi reprezintă o noutate care ar putea aduce şi spectacol şi suspans, dar şi “frustrări”, având în vedere că USL este compus din trei partide – PSD, PNL şi PC. Partidele din USL şi-au împărţit, în mare “teritoriul” şi este posibil ca aceste alegeri interne să presupună competiţia între mai mulţi candidaţi din acelaşi partid în circumscripţiile electorale care le-au fost “repartizate”.

“E o decizie a PSD: actualii parlamentari vor fi candidaţi în colegii, dar PSD o să aibă încă 120 de candidaţi care trebuie validaţi prin vot public deschis, nu doar interior. La fel în USL, dacă avem candidaţi care nu au sprijin public suficient, îi vom înlocui. Toţi ceilalţi trebuie să aibă această legitimare a sprijinului popular”, a explicat astăzi Ponta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, la rândul său, citat de Mediafax, că PNL nu a luat în forurile sale statutare o astfel de decizie prin care să stipuleze că actualii parlamentari vor fi viitori candidaţi în colegiile lor, dar a menţionat că marea majoritatea a acestora pot candida din nou.

“Eu nu pot să spun ce va face PNL, nu am avut această discuţie, decizie în forurile de partid, o vom avea. Personal, apreciez că marea majoritate a parlamentarilor PNL pot candida din nou. E o chestiune care va fi verificată, reverificată, vom avea punctul de vedere al partidului, al forurilor statutare, vom avea şi răspunsul alegătorilor în colegii. PNL are 79 de parlamentari acum, are şi el provocarea de a căuta un număr semnificativ de noi candidaţi”, a spus Antonescu.

 

 

frfs.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.