După ce grupul Anonymous a trimis un al doilea mesaj către România, în care a cerut internauţilor să ia poziţie împotriva ACTA., românii s-au conformat şi încep să se„organizează“ pe reţelele sociale (facebook).
Astfel, sâmbătă 11 februarie de la ora 17:00, va avea loc în Piaţa Mare din Sibiu un protest împotriva ACTA, intitulat “Sibiul spune NU ACTA!” . Protestul se va desfăşura în mai multe oraşe din România, printre care Bacău, Alba-Iulia, Braşov, Bucureşti şi Timişoara, dar şi în alte ţări precum Franţa, Belgia, Anglia, Germania, Suedia şi Bulgaria.
„Sâmbătă, 11 Februarie 2012, vă aşteptăm în strada, începând cu ora 17:OO pentru a protesta într-un mod paşnic şi creativ împotriva A.C.T.A.. Astfel ne exprimăm solidaritatea faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană participante la manifestaţie. Vă aşteptăm la construcţia unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare”, au anunţat organizatorii protestului.
Ce este ACTA?
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru ca:
ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de “deep packet inspection”, permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.
Daca doriţi să vă înscrieţi la acest eveniment (pentru a avea un număr aproximativ al participanţilor) o puteţi face accesând linku-ul următor http://www.facebook.com/events/211035782326834/
Deasemena puteţi invita prietenii dvs din lista de facebook la eveniment sau puteţi apăsa butonul “Recomanda” de mai jos pentru a face cunoscut acest eveniment pe facebook.
Pingback: 200 de sibieni protestează împotriva ACTA, în Piaţa Mare din Sibiu | deSibiu.ro