Miercuri, 19 septembrie, ora 19:30, vă invităm la un eveniment artistic sub genericul “CONJUNCŢII CULTURALE – 1: O casă pentru Chopin”. Vom încerca să aducem împreună arhitectura, muzica şi poezia iar puntea de legătură o va reprezenta, la prima ediţie a proiectului organizat de Biblioteca Judeţeană ASTRA şi Filiala Judeţeană Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), compozitorul Frédéric François Chopin. Melang–ul cultural, găzduit de Biblioteca Judeţeană ASTRA, în Sala festivă (Corp A, etaj 2) va cuprinde:
1. Recital de pian
Teodora OPRIŞOR, pianista sibiană de 19 ani, care din octombrie va fi studenta Academiei din Weimar (Germania), ne va încânta cu un program muzical bazat pe partiturile de Chopin: Balada nr. 3, 1 Nocturnă şi 2 Preludii. Momentul va fi introdus de profesoara de pian a Liceului de Artă din Sibiu, prof. Eniko ORTH, care marca inaugurarea oficială a pianului, o piesă de colecţie marca Hofmann, donată Bibliotecii Județene ASTRA de către arh. Mircea ŢIBULEAC, preşedintele Filialei UAR Sibiu.
2. Moment poetic Casa de lumină
Actriţa Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, Ioana BLAGA FRUNZESCU, va susţine un moment poetic dedicat lui Chopin. Ioana BLAGA FRUNZESCU este actriţă la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din anul 1996. Este scriitor, traducător, publicist literar, critic şi istoric literar, iar activitatea sa culturală şi de cercetare este dedicată, în mare măsură, domeniului multiculturalităţii, al convieţuirii interetnice, al drepturilor omului şi al celui aparţinând mişcării de emancipare feminină.
3. Prezentare lucrări de arhitectură sub genericul “O casă pentru Chopin”
Iniţiatorul proiectului CONJUNCŢII CULTURALE: arh. Ioan Dan COMA
Ioan Dan COMA s-a născut şi a crescut la Sibiu, oraş pe care l-a părăsit la vârsta de 18 ani, atunci când a început Facultatea de Arhitectură a Institutului “Ion Mincu” din Bucureşti. În 1982, în urma unui premiu la o competiţie de arhitectură în Japonia, părăseşte ţara şi se stabileşte la New York. Aici, Ioan Dan COMA a lucrat în diferite oficii de arhitectură, a expus proiectele sale de arhitectură de multe ori şi în 1986 a primit un Fellowship în Arhitectură de la New York Foundation for the Arts.
În 2003 a înfiinţat ICARCH (International Comeptitions in Architecture), un “think tank” în arhitectură. Prin ICARCH Ioan Dan COMA a lansat nenumărate competiţii internaţionale de arhitectură, primind mai mult de 500 de proiecte din peste 50 de ţări din lumea întreagă. Din 2009 Ioan Dan COMA s-a reîntors în Sibiul natal, continuându-şi activitatea creatoare legată de ICARCH. În 2011 a organizat o expoziţie omagială Emil Cioran (cu lucrări de arhitectură şi artă) în spaţiul expoziţional al Primăriei din Sibiu, iar anul acesta au avut loc la Viena şi la Madrid două expoziţii internaţionale de arhitectură cu lucrările primite pentru concursul “A New Tahrir Square, Cairo, Egipt”, pe care l-a lansat anul trecut.
Prezentarea pe care Ioan Dan COMA o va face la Biblioteca Județeană ASTRA va fi cu lucrări ale arhitecţilor din toată lumea trimise le competiţia “O casă pentru Chopin”, lansată în 2010, când s-au împlinit 200 de ani de la naşterea marelui compozitor polonez.
Iti recomand acest site.